هر مادری به شما میتواند بگوید که بارداری چگونه میتواند روی بدن انسان تأثیر بگذارد ، از مچ پا متورم تا “مغز کودک”. برخی از گرفتاریهای مربوط به بارداری پس از تولد (سوزش قلب بیش از حد) به خودی خود از بین میروند ، برخی دیگر با کمی کار (وزن اضافی) از بین میروند و برخی مانند علائم کششی تقریباً در محل خود باقی میمانند. بسته به عوامل مختلف، رگهای واریسی در طیف پایداری قرار میگیرند، اما مادران خوشحال میشوند که بدانند حتی سرسخت ترین واریسها نیز قابل درمان هستند.
واریس در دوران بارداری بسیار شایع است – 30 تا 40 درصد از خانمها در اولین بارداری از رگهای واریسی رنج میبرند و 55 درصد آنها را در بارداریهای پی در پی ایجاد میکنند. بسیاری از ما با رگهای واریسی در پاها آشنا هستیم ، اما رگهای بزرگی در ناحیه لگن ، رحم ، تخمدانها ، ولوا و واژن وجود دارد که میتوانند به واریس و بزرگ شدن رگها مبتلا گردند.
انواع واریس در بارداری
در زیر چند نمونه از انواع واریس که میتواند در دوران بارداری ایجاد شود ، آورده شده است.
وریدهای واریسی در پاها
رگهای پای ما وظیفه حمل خون غنی از اکسیژن از نواحی بالای بدن به قسمت انتهایی و بازگشت خون به سمت قلب را برعهده دارند. اگر دریچههای وریدی یا دیوارههای وریدی آسیب ببینند میتوانند منجر به نارسایی مزمن وریدی شوند. و همچنین تورم و تغییر رنگ پوست ، یکی از علائم نارسایی مزمن وریدی واریس است.
بسیاری از خانمهایی که در دوران بارداری دچار واریس میشوند ممکن است قبلاً هرگز متوجه این گونه رگها نشده باشند. درست در زمان بارداری است که، رگها قابل مشاهده شده و شروع به ایجاد مشکلاتی برای فرد میکنند. علائم نارسایی مزمن وریدی عبارتند از:
- درد ساق پا یا لرزیدن پا
- احساس خستگی یا سنگینی در پاها ، به خصوص در پایان روز
- هر گونه تورم در پاها ، در اطراف مچ پا یا اطراف رگ آسیب دیده
- تغییر رنگ پوست
- پوست خارش دار
واریس وولوا
واریس وولوا رگهای واریسی است که در سطح بیرونی ولووا زنان وجود دارد. ولووا خانه وسیعی از عروق خونی کوچک و بزرگ است. در دوران بارداری ، افزایش جریان خون و فشار روی دستگاه تناسلی میتواند باعث ایجاد واریس شود.
تخمین زده میشود بین 4 تا 10 درصد از زنان باردار دچار واریس وولوا شوند. با این حال ، همه زنان قادر به دیدن آنها نخواهند بود. بعضی از خانمها رگهای مرئی در اطراف ولووا یا ران داخلی دارند. با این وجود دیگر افراد فقط علائمی مانند درد را تجربه خواهند کرد.
چند علامت شایع که میتوانید از آن مراقبت کنید عبارتند از:
- احساس سنگینی ، فشار یا درد در روده.
- هرگونه درد در ولووا که بعد از ایستادن ، فعالیت جنسی یا فعالیت بدنی بدتر میشود.
- تورم یا خارش اطراف ولووا.
واریس رگهای لگن
20-25٪ از بیماران زن مراجعه کننده به متخصصین رگ، در انواع واریس خود، رگهای لگنی به همراه رگهای ساق پا را خواهند داشت. این امر به دلیل سندرم احتقان لگن است که به عنوان رفلاکس تخمدان نیز شناخته میشود و بیشتر در خانمهایی که باردار بوده اند وجود دارد. هنگامی که رگهای واریسی در لگن ایجاد میشوند ، اغلب مشاهده نمیشوند و تشخیص بیماری دشوار است. در بعضی از خانمها ، درد با آندومتر ، فیبروم ها ، پرولاپس رحم یا بی اختیاری ادرار اشتباه گرفته میشود.
به طور کلی ، افرادی که خطر ابتلا به سندرم احتقان لگن را دارند بیشتر کسانی هستند که سابقه خانوادگی واریس را دارند. اگرچه این یک وضعیت تهدید کننده زندگی نیست ، اما این پتانسیل را دارد که به طور قابل توجهی روی کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. علائمی مانند درد مزمن میتواند منجر به کاهش فعالیت بدنی ، از دست دادن عملکرد و افسردگی شود.
گذشته از درد ، برخی از علائم سندرم احتقان لگن عبارتند از:
- ترشحات غیر طبیعی واژن.
- وجود حساسیت در اطراف شکم.
- علائم روده تحریک پذیر.
- تورم در مهبل یا ولووا.
- علائم ادراری مانند نیاز به مراجعه مكرر به توالت و بی اختیاری اورژانسی
- رگهای بزرگ و تغییر شکل یافته بر روی باسن ، دستگاه تناسلی خارجی (ولووا) یا رانها
چه عواملی باعث ایجاد واریس در دوران بارداری میشود؟
رشد یک انسان کامل یک شاهکار کوچک نیست ، بنابراین بارداری برای کمک به روند کار نیاز به تقویت قابل توجهی در تولید خون دارد. اما تمام این حجم خون اضافی فشار زیادی به رگهای خونی ، به خصوص رگهای پاها ، که در حال حاضر در برابر نیروی گرانش کار میکنند ، و فشار خون را به سمت قلب باز میکنند، وارد مینماید. علاوه بر این ، رحم متورم فشار بیشتری را به دیافراگم تحتانی (رگ بزرگ در سمت راست بدن) وارد میکند و با افزایش سطح پروژسترون ، دیواره رگهای خونی شل میشوند. در حدود هفته 30 بارداری ، تمام این عوامل ترکیب میشوند تا شرایط مناسبی برای واریس ایجاد کنند.
آیا همه زنان باردار واریس دارند؟
خیر این وضعیت ، به میزان زیادی شبیه به علائم کشیدگی بوده، و تمایل به ارثی بودن دارد، اما خانمهایی که دارای دوقلو یا چند قلو زایی هستند یا زنانی که قبل از بارداری دارای اضافه وزن هستند بیشتر مستعد ابتلا به واریس در بارداری هستند. همچنین ، واریس با بارداریهای پی در پی بدتر میشود ، به خصوص هنگامی که بارداریها نزدیک به هم باشند و رگها فرصتی برای بهبودی نداشته باشند. خبر خوب این است که زنانی که قبل از بارداری رگهای واریسی ندارند و فقط به عنوان علائم بارداری از آنها استفاده میکنند ، احتمال دارد که چند ماه پس از زایمان آنها کوچک شده یا در کل ناپدید شوند.
آیا رگهای واریسی برای بارداری مضر هستند؟
در حالی که واریس گاهی اوقات خارش یا درد دارد ، اما بعید است که یک زن باردار یا نوزاد متولد نشده خود را در معرض خطر قرار دهند. با این حال ، یک خطر از راه دور وجود دارد که ممکن است یک ورید واریس ملتهب شود ، احتمالاً نشان دهنده لخته خون است. این لختههای خاص در نزدیکی سطح پوست (وضعیتی به نام ترومبوز وریدی سطحی) باعث میشود که ورید احساس سفت و طناب مانندی داشته باشد، در حالی که ناحیه اطراف آن قرمز ، گرم ، لطیف یا دردناک است. این امر ممکن است گاهی اوقات باعث عفونت شود و نیاز به آنتی بیوتیک داشته باشد ، بنابراین زنان باردار مبتلا به واریس باید در صورت بروز علائم ترومبوز وریدی سطحی (که نباید با ترومبوز وریدی عمقی اشتباه گرفته شود ، با پزشک خود تماس بگیرند).
آیا زنان باردار میتوانند به دنبال درمان واریس باشند
واریس عمدتاً بی ضرر است ، بنابراین در کنار بیشتر درمانهای پزشکی زیبایی، بهتر است پس از زایمان صبر کنید. اگر سه یا چهار ماه پس از زایمان انجام شود ، بیشتر وریدهای واریس مرتبط با بارداری اگر به کلی از بین نروند ، به خودی خود ناپدید میشوند ، بنابراین بهتر است تا آن زمان صبر کنید تا همه گزینههای موجود را جستجو کنیم.
پزشکان توصیه میکنند برای جلوگیری از عوارض در دوران بارداری ، از جمله درمان واریس بین بارداری استفاده کنید. لختههای ورید عمقی یا سطحی که میتوانند به ریهها منتقل شوند و علائمی مانند تورم ، درد و ناراحتی و بثورات ساق پا وجود داشته باشد. درمان در دوران بارداری اغلب به اندازه پس از زایمان نوزاد مؤثر نیست و فشار بر روی ورید تسکین مییابد. اما ، رگهایی که در دوران بارداری ظاهر میشوند باید قبل از بارداری بعدی درمان شوند تا از زوال در بارداریهای بعدی جلوگیری شود.
علائم بارداری را تسکین دهید
در ضمن چندین کار وجود دارد که میتوانید با انجام آنها علائم واریس را کاهش دهید: (به یاد داشته باشید که در مورد این گزینهها ابتدا با پزشک متخصص خود صحبت کنید)
- جورابهای فشرده سازی را بپوشید: در طول روز جورابهای فشرده سازی کلاس 2 را بپوشید. این کار به فشرده سازی رگهای شما کمک میکند و به افزایش جریان طبیعی خون کمک میکند.
- به حرکت کردن ادامه دهید: از نشستن یا ایستادن برای طولانی مدت خودداری کنید. حداقل در هر ساعت یک بار حرکت کنید.
- پاهای خود را بالا بگذارید: اگر تمام روز در محل کار پشت یک میز مینشینید ، سعی کنید پاهای خود را با استفاده از صندلی کف پا بلند کنید.
درمان پس از بارداری
درمانهای پزشکی مدرن برای واریس موثر و با حداقل تهاجم است. پس از حاملگی ، پزشک معالج شما مناسب ترین روش درمانی را متناسب با شرایط شما انتخاب میکند.
- چسبهای پزشکی “چسبهایی” با درجه پزشکی هستند که برای خنثی کردن رگهای واریسی استفاده میشوند. هنگامی که قسمت داخلی واریس بسته شود ، رگ سخت میشود ، بهبود مییابد و جذب بدن میشود. روند جریان خون به طور خودکار به رگهای سالم پاها تغییر میکند.
- اسکلروتراپی هدایت شده با سونوگرافی (UGS) شامل تزریق محلول اسکلروزانت در رگهای غیر طبیعی تحت هدایت سونوگرافی است. سپس دیواره رگ فرو ریخته و رگها حل میشوند و با از بین رفتن به تدریج بدن آنها را جذب میکند.
- از بین بردن رگهای واریسی با لیزر داخل وریدی (EVLA) تحت هدایت سونوگرافی انجام میشود و فیبر لیزری را از طریق برش ریز به داخل رگ غیر طبیعی قرار میدهد. با کند شدن فیبر ، لیزر فعال میشود. این حالت یک واكنش در دیواره ورید در امتداد بخش تحت درمان ایجاد میکند و در نتیجه باعث ریزش و اسكلروز دیواره ورید با حداقل ناراحتی برای بیمار میشود.
چگونه میتوان از بروز واریس در دوران بارداری جلوگیری کرد؟
حتی با وجود سابقه خانوادگی واریس در دوران بارداری ، اقدامات پیشگیرانه ای وجود دارد که میتوانید برای کاهش احتمال ابتلا به آنها استفاده کنید:
فعال بمانید
با شکم در حال رشد، فعال بودن برای شما میتواند بسیار دشوار باشد، به خصوص در سه ماهه سوم شما. ممکن است در طول روز احساس خستگی یا انرژی کمتری داشته باشید. انجام ورزش منظم برای اطمینان از گردش خون مناسب ، به ویژه با حرکت دادن ماهیچههایی که به پمپ کردن خون از پاهای شما کمک میکنند ، بسیار مهم است.
در وزن توصیه شده خود بمانید
افزایش وزن فشار بیشتری به رگهای شما وارد میکند. ممکن است شما نتوانید تمام دلایل واریس مانند نوسانات هورمونی و حجم خون خود را کنترل کنید اما میتوانید افزایش وزن را کنترل کنید. با متخصص زنان و زایمان خود برای تعیین محدوده وزن سالم برای بارداری خود کار کنید.
از ایستادن و نشستن طولانی مدت خودداری کنید
اگر شغل شما نیاز به ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی دارد ، حتماً استراحت کنید تا بتوانید بنشینید و پاهایتان را بلند کنید. برای کمک به گردش خون و کمک به خروج خون از رگهای ساق پا ، با استفاده از بالش هایی پاهای خود را در ارتفاع قرار دهید.
جوراب ساق بلند (فشرده)
پوشیدن جورابهای فشرده سازی میتواند به تقویت جریان خون منظم کمک کند. توصیه میشود جوراب ساق بلند در طول و پس از بارداری پوشیده شود. نکته: اگر قبل از بیرون آمدن از رختخواب صبحگاهی – قبل از تأثیر نیروی جاذبه ، این جورابها را بپوشید ، بهترین نتیجه را خواهید گرفت.
نکات دیگر
در اینجا نکاتی وجود دارد که برای کمک به شما نشان داده شده است:
- خوابیدن در سمت چپ بدن (کاهش فشار بر روی کاوا ونا تحتانی)
- عضلات را تحت فشار قرار ندهید (بلند كردن اجسام سنگين و نشستن طولانی در توالت) ، كه به رؤيت آن افزوده میشود
- غذاهای دارای ویتامین C ، که باعث تولید کلاژن و الاستین برای ترمیم و حفظ رگهای خونی میشود ، بخورید
مهم است که به خاطر داشته باشید که رگهای واریسی در اولین بارداری خانمها قابل پیشگیری هستند ، بنابراین ممکن است این نکات در بارداری دوم و بعد از آن مؤثر نباشد.
از ایجاد نگرانیهای دیگر نترسید و از متخصص خود در انستیتوی وین سؤال کنید که آیا نکات دیگری دارند. آنها معمولاً میتوانند راهكارهایی را ارائه كنند كه میتوانند به راحت تر شدن بارداری شما كمك كنند و همزمان خطر ابتلا به بیماری وریدی شما – هم در دوران بارداری و هم بعد از آن را نیز كاهش دهند.